top of page

DE STEENMARTER ENQUÊTE

De steenmarter (Martes foina), huismarter of het fluwijn, heeft een levenswijze dat even veelzijdig is als dat hij verschillende namen bezit. Net om zijn uitgebreid aanpassingsvermogen worden steenmarters op zeer uiteenlopende locaties waargenomen.

Dit prachtig dier wordt echter niet door iedereen even graag gezien, omdat hij door zijn spitsvondig karakter kan binnendringen in huizen, schuren, tuinhuizen enzovoort. Ze kunnen daar hun nest bouwen, wat vaak voor schade, geluid- en geuroverlast zorgt. Door zijn beschermde status is het verboden de dieren weg te vangen en door zijn specifiek territoriaal gedrag haalt dat bovendien niets uit, want een weggevangen individu wordt bijna meteen vervangen door een ander dier dat het territorium overneemt.

zdenek-machacek-EYbuaPyfkIY-unsplash.jpg

Aangezien we de steenmarter liever niet in huis zien, willen we met deze enquête onderzoeken of een ecologisch ingerichte tuin, en dus meer nestgelegenheid in bijvoorbeeld takkenhopen, de steenmarter buiten kan houden. 

Heb jij ervaringen met de steenmarter (of de afwezigheid ervan) die je met ons wil delen? Vul dan even onze zeer korte enquête in! Ook al heb je geen steenmarter waargenomen, kan de informatie van zijn afwezigheid en de staat van jouw tuin zeer interessant zijn voor ons.

 

Vraag hier persoonlijk advies aan om de biodiversiteit van jouw tuin te verhogen, of mail naar info@ecoduct.org.
 

Bedankt!

KoenDeSmet thumbnail_mortsel30jan2021ste

Een steenmarter bezoekt 's nachts een tuin in Mortsel. Gefotografeerd met een cameraval.

 

© Koen De Smet

Dit onderzoek voeren we uit in functie van de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Om de biodiversiteit in Vlaamse tuinen te verhogen en het draagvlak ervoor te versterken.

greendeal_NT-dik-label.png
bottom of page