top of page

BYEBYEGRASS

Is er iets mis met gras? Absoluut niet, integendeel, gezonde graslanden barsten van biodiversiteit! Het is klassiek gazon waar we van af willen stappen. Gazon is een woestijn, een monocultuur van één soort gras die kort wordt gehouden en zo zelfs niet mag bloeien en in het zaad kan staan. Laat het gras maar groeien! Al kan het liedje van Sam Gooris verder gaan: laat het gras ook maar bloeien, laat het zaad staan, geef de kans aan andere planten om er tussen te groeien, zaai desnoods wat extra bloemenmengsels, plant bloembollen, struiken, een haag of een boom. Bij voorkeur inheemse planten en bomen natuurlijk! Maai veel minder, geniet van de mooie kleurvariaties en ga op zoek naar zo veel mogelijk wilde soorten in je eigen tuin. Er zijn veel factoren om rekening met te houden, dus vraag zeker naar advies.

Oh ja en onkruid bestaat niet! Hoezo? De typische planten die we onkruid noemen zijn kruiden, zeker geen on-kruiden. Ze hebben allemaal hun eigen levenswijze, bloeiperiode en bieden allen voedsel voor andere soorten. Waarom aanschouwen we een paardenbloem als een onkruid en een orchidee als een prachtige plant die we moeten koesteren? Wel, "Het verschil tussen een bloem en onkruid is een mening."

IMG_9369 - kopie.JPG

De campagne Byebyegrass, opgestart door Louis De Jaeger, brengt deze wijsheden bij aan gemeenten en alle eigenaars van een tuin. Alle tuinen samen omvatten een enorme oppervlakte die voor het grijpen ligt om onze gemeenten klimaatrobuuster te maken en om onze waterhuishouding te verbeteren. Door goed maaibeheer van gazons kan er alleen in Vlaanderen al meer dan 900.000 ton koolstof meer worden opgeslagen per jaar!

Make Europe Wild Again!

De bovenstaande slogan omvat de grote idee, nl. wildernis creëren in heel Europa. Dit kan via jou! Ga naar de site van Byebyegrass voor meer info en laat weten hoeveel m² gazon jij hebt omgezet naar een meer biodiverse tuin.

TINYPLANET tuin.jpg
bottom of page